Oyun Terapisi
Oyun, çocuklar için duygularını ifade edebilmeleri adına en önemli araçların basında gelir. Çocuklar biz yetişkinler gibi duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmezler. Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını, duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerine yoğunlaşan terapi yöntemine oyun terapisi denir.
Oyun terapisi, 3- 11 yas aralığındaki çocukların duygusal ve davranış sorunlarını çözmek için kullanılır. Çocuğun içinde bulunduğu yas aralığına göre oyunlar ve oyuncaklar yardımıyla terapi süreci ilerler. Bu yöntemde çocukların duygusal problemlerini ifade etmelerine yönelik çok çeşitli oyuncaklar çocuklara sunulur, onlar ile en güvenli ve rahat şekilde ilişki kurmak oyun terapistinin öncelikli hedefleri arasındadır.
Çocuk yaratacağı oyuna uygun duygusal sorunlarını yansıtan oyuncakları seçer. Her oyuncağın aslında çocuğun hayatında terapötik bir temsili vardır. Bununla beraber, çocuk içsel çatışmalarını oyununda sergilemiş olur. Oyun ilerledikçe gelişir ve sorunla ilgili bize ipuçları sunar.
Oyun terapisi sürecinde çocuk, hayattaki deneyimlerini tekrar tekrar yaşar, böylelikle çocukta kendine ve çevresine ait farkındalık oluşmaya başlar. Bu farkındalık geliştikçe çocuğun hayatında yer alan problem alanları ortadan kalkmaya başlar.
Oyun terapisi çocuğun evde oynadığı oyundan farklıdır. Şöyle ki; Oyunun üç fonksiyonu vardır: İlk ikisi kavramsal ve fiziksel gelişim, diğeri ise duygusal dışavurumdur. Oyun terapisi daha çok duygusal dışavuruma olanak sağlar Bu da çocuğun ruhsal gelişimine ve problem alanlarıyla başa çıkmasına olanak sağlar.
Sizin çocuğunuz da bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsa, gelin sorunlarına kendi Kaynaklarını kullanarak çözüm bulması konusunda ona yardımcı olalım.